17 dni do Świąt Bożego Narodzenia
Co to za Święta, bez świątecznych przysmaków. Warto podtrzymywać rodzinne tradycje i dzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami, które przetrwają może też w innych domach. W komentarzach swoimi przepisami dzieli się nasza Sekcja Kulinarna UTW.
Przepisy naszych Pań z Sekcji Kulinarnej:
1. Łatwe i szybkie ciasto czekoladowe
Autorka przepisu: Krystyna Mierzwińska
Składniki:
250 g cukru
250 g margaryny
4 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
Czekolada gorzka
Sposób wykonania:
Miękką margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki) zmiksować razem z cukrem. Podczas miksowania dodawać po 1 jajku. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao cały czas miksując. Dodać pokruszona czekoladę ( 2 paski) i zamieszać łopatką. Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w prodiżu 50-60 min.
Orzechy
Autorka przepisu: Hania Kuczyńska
2 jajka
0,5 kg mąki
½ szkl. cukru
3 łyżeczki sody
1 margaryna
1 łyżka octu
Jajka utrzeć z cukrem dodać margarynę, sodę wymieszać z octem dodać do ciasta, wyrobić. Piec w foremce na złoty kolor.
Pierniczki
Autorka przepisu: Krystyna Wardaszko
I sposób
50 dkg mąki
15 dkg miodu naturalnego
Opakowanie przyprawy do piernika
10 dkg masła lub margaryny
1 jajko, 25 dkg cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa, lukier, dekoracje
Sodę rozpuścić w ciepłej wodzie. Suche składniki wymieszać. Miód, masło część cukru rozpuścić. Jajko utrzeć z resztą cukru. Wyrobić ciasto, schłodzić. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka piec na złoty kolor.
II sposób
40 dkg mąki
30 dkg miodu naturalnego
Paczka przyprawy do piernika
15 dkg cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody – rozpuścić w ciepłej wodzie
2 żółtka
Miód rozgrzać lekko zrumienić i postępować jak wyżej.
Strucla makowa
Autorka przepisu: Krystyna Wardaszko
Ciasto:
1 kg mąki
ok. ½ l mleka
10 dkg drożdży
1 jajo
6 żółtek
20 dkg tłuszczu
30-35 dkg cukru
Olejek migdałowy
Sól
Wanilia
Tłuszcz do formy
1 jajo do smarowania ciasta
Masa makowa
50 dkg maku
25 dkg cukru
4 łyżki miodu
5 dkg masła lub margaryny
5 dkg skórki pomarańczowej
olejek migdałowy
2 białka
5 dkg rodzynek
5 dkg orzechów lub migdałów
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką. Włożyć do rondla na stopioną margarynę, dodać cukier, skórkę cytrynową, olejek migdałowy do smaku i opłukane rodzynki ( można dodać 3-4 łyżki miodu). Podgrzać ciągle mieszając, uważać aby temperatura nie była za wysoka bo zważą się białka. Wymieszać z pianą ubitą z białek, ostudzić.
Przesiać mąkę, zarobić rozczyn z 1/3 kg mąki, ¼ l mleka, łyżki cukru i drożdży. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i mleko, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto powinno być gęste. Przykryć i zostawić w cieple, aby wyrosło.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wyrabiać strucle. 30 dkg ciasta wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować prostokąt o wymiarach około 25x30 cm. Zważyć 30 dkg masy makowej, wyłożyć na ciasto, równo rozsmarować zostawiając 2 cm od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć lekko schłodzić, nożem oddzielić od foremki i wystudzić. Można polukrować lub udekorować roztopioną czekoladą.
PYCHOTKA
Autorka przepisu: Krysia Czerwonko
Ciasto:
20 dkg margaryny lub masła
20 dkg cukru pudru
40 dkg mąki,
3 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, mąkę posiekać z resztą składników i wyrobić. Podzielić na 2 części. Jedną upiec w temp. 180 stopni 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odłożyć.
Masa makowa:
20 dkg sparzonego i zmielonego maku,
20 dkg cukru,
2 jajka,
Olejek migdałowy,
Bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie i ubitą pianę z białek.
Masa serowa:
50 dkg sera białego zmielonego
10 dkg masła
20 dkg cukru pudru
5 jajek,
Sok ½ cytryny
Łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dkg rodzynek
1 łyżka budyniu śmietankowego
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser , sok z cytryny, proszek do pieczenia, budyń połączyć i domieszać rodzynki oraz pianę z białek.
Wyłożyć drugą część ciasta na blachę następnie na cieście układać łyżką raz masę makową raz serową lub warstwowo.
Piec w 180 stopniach 50 minut.
W tym czasie przygotować masę jabłkową:
1,5 kg jabłek,
Łyżka masła,
Galaretka cytrynowa
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić dodać jabłka i uprażyć. Następnie dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu nakładamy masę jabłkową i na wierzch kładziemy pierwszy upieczony placek.
Jak ktoś lubi to można polać polewą.
Śledzie proboszcza
Autorka przepisu: Danusia Kołodziejczyk
Składniki: 1 słoiczek grzybków marynowanych
4-5 płatów śledziowych solonych
1 cebula
natka pietruszki (nieduży pęczek)
1/4 szklanka oleju
5 łyżek octu (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
1. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki 1,5 - 2 cm.
2. Grzybki kroimy drobno, a cebulkę w piórka.
3. W misce łączymy olej i ew. ocet, dodajemy pokrojone grzybki, cebulkę i pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać.
4. Układać w słoikach lub na półmisku.
Kulebiak z kapuśniakiem
Autorka przepisu: Asia Konieczko
1 opakowanie mrożonego kapuśniaka z kiszonek kapusty
1 opakowanie ciasta francuskiego
40g suszonych grzybów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka nasion kminku
Świeżo mielony pieprz
Sól
Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Odcedź je zachowując płyn. Grzyby drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż grzyby, dodaj kapuśniak i chwilę smaż, podlewając od czasu do czasu wodą z moczenia grzybów. Całość duś do miękkości. Dopraw pieprzem i solą. Ciasto francuskie rozłóż i na jego środku ułóż przestudzony farsz. Zawiń brzegi ciasta. Zawinięty kulebiak posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posyp kminkiem. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190o.
Pralinki chałwowe
Autorka przepisu: Krystyna Mierzwińska
2 czekolady gorzkie rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać 90 gr pokruszonej chałwy. Wymieszać i porcjować do wytłoczki po pralinkach. Zostawić do stężenia.
Babeczki z jabłkiem
Autorka Przepisu: Wiesława G.
Składniki i sposób wykonania:
200g mąki
180g cukru / lub mniej/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
Suche składniki wymieszać.
W drugim naczyniu:
2 jajka rozbić
250 ml. śmietany 18 proc.
150 ml. oleju
Połączyć składniki suche i mokre.
2 jabłka pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta. Ciasto wlać do papilotek / niezbyt pełne/. Papilotki powinny odpowiadać wielkością otworom w blasze do pieczenia. Posypać pokruszonymi orzechami. Piec w 160-180st C. ok.25 min.
Śledź z żurawina
Autorka przepisu: Ela Wilczewska
Płaty śledziowe solone dobrze namoczyć ( ok. 4 godz.) w zimnej wodzie często zmienianej . Do jednej z wód dodać trochę octu i w tej wodzie nie dłużej niż 0,5 godziny. W trakcie moczenia sprawdzać aby nie były za słone.
Następnie pokroić na małe kawałki, Wkładać do słoika warstwami : śledzie, czerwona cebula pokrojona w kostkę lub piórka, żurawina ( przedtem namoczona w gorącej wodzie i odciśnięta) i znowu śledzie, cebula, żurawina itd. Następnie zalać olejem do przykrycia całości. Pozostawić w lodówce przynajmniej na cały dzień.
Paszteciki
Autorka przepisu: Zosia Deptuła
Farsz:
500 g kapusty kiszonej – ugotować, posiekać
Suszone grzybki – ugotować, drobno posiekać
Cebula – pokroić w małą kostkę, podsmażyć na maśle.
Połączyć składniki i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto:
3 dkg drożdży + łyżka cukru +1 szkl. ciepłego mleka – wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać 500 g mąki i 1 łyżeczkę soli + 8 dkg rozpuszczonego masła + 2 żółtka + wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm.
NA środek wzdłuż ciasta rozłożyć farsz i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o długości 5-6 cm. Piec 180o do zezłocenia.
Karp w piwie
Autorka przepisu: Ela Kowalczyk
1 kg karpia w dzwonkach
5 dkg bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dkg masła
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki kolendry suszonej
150 ml jasnego piwa
2 łyżki kwaśnej śmietany ( „12” lub „18” )
Szczypta cukru
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz mielony
Karpia posolić i panierować w bułce z mąką. Usmażyć na maśle na złoty kolor. Wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu czosnek w płatkach i kolendra i podsmażyć chwilę. Wlać piwo i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, cukier, cynamon. Sól i pieprz. Polać karpia sosem i podawać.
Ciasteczka różyczki
Autorka przepisu: Jadwiga Pietruczak
½ kg mąki
250 g margaryny
4 zółtka
Marmolada
10 dkg cukru pudru
Cukier waniliowy
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy placki na grubość 3-4 mm. Większym kieliszkiem wykrawamy kółka. Na 2 różyczki
potrzebujemy 5 kółek. Kółka układamy tak aby na siebie zachodziły
Łączenia smarujemy białkiem. Zwijamy w rulonik i przekrajamy pośrodku – formujemy różyczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 o około 20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu na środku każdej różyczki układamy marmoladę i obsypujemy cukrem pudrem.
Kruche gwiazdki
Autorka przepisu: Jadzia Pietruczak
40 dkg mąki
15 dkg masła
7 dkg margaryny
12 dkg cukru pudru
5 dkg cukru kryształu do posypania
3 żółtka
Skórka otarta z cytryny
1 jajko do posmarowania
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Wykrawać gwiazdki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec do zezłocenia.
Pierogi z kapustą i grzybami
Autorka przepisu: Basia Tom
Ciasto:
1 kg mąki
½ l ciepłej wody
Sól
2 łyżki oliwy
Z powyższych składników zagnieść ciasto.
Farsz:
2 kg kapusty kiszonej
Grzyby suszone
Ugotować
2 cebulki
Masło lub oliwa
Pieprz
Sałatka warstwowa
Autorka przepisu: Ania Siejk
5-6 jajek ugotowanych na twardo.
10-15 dkg żółtego sera,
Pęczek rzodkiewek
Kukurydza konserwowa
Świeży szczypiorek
Majonez
Ketchup
Wszystko zetrzeć na tarce o grubych oczkach do oddzielnych pojemników.
Jajka wyłożyć do przezroczystej salaterki, położyć warstwę majonezu ( 3 łyżki ).
Następna warstwa – puszka kukurydzy potem warstwa żółtego sera, warstwa ketchupu ( 3 łyżki ), rzodkiewka i drobno posiekany szczypiorek.